Kruimelpad

Afgelopen week in het nieuws. Als je je privé gegevens met Achmea deelt, dan krijg je korting op je premie. Mooi, kun je dan denken, ben ik goedkoper uit. Maar het is en blijft een verzekeringsmaatschappij en hun manier van werken kennen we nu zo langzamerhand al wel. Wat nu als een fantastische korting wordt gebracht, is straks de nieuwe standaard en betaal je bij als je niet aan de voorwaarden voldoet. Andere maatschappijen zullen eerst kritisch afwachten, maar als het euro’s op gaat leveren, dan zullen ze er nog een schepje bovenop doen.

Het gaat nu om het delen van je rijstijl en energieverbruik. Op zich onschuldig, maar hieruit kun je wel iemands dagelijks leven bijna helemaal analyseren. Ga deze gegevens maar een s koppelen en er een tijdlijn naast leggen. Er kan uit komen hoe laat u opstaat, hoe laat u van huis weg gaat, waar u naar toe gaat of hoe ver u gemiddeld reist, hoe laat u thuis komt, of u in de avond nog weg gaat, welke avonden van de week, hoe laat u gaat eten (gas / elektra), waar u stopt om te tanken, met hoeveel personen u reist, woon/werkverkeer etc, etc.

Maar wat heeft Achmea daar nu allemaal aan? Ze geven namelijk aan niet van plan te zijn deze gegevens met derden te delen. Dus wat is het meest logische? U kunt straks via Achmea goedkoper tanken, uw energie afnemen, uw auto onderhoud laten doen, uw energie zuinigere witgoed kopen. En u wordt daarover precies op tijd geïnformeerd of u wordt ertoe gedwongen omdat u anders meer premie moet gaan betalen.

In de toekomst zal er een balans komen tussen wat bedrijven graag van je willen weten en wat jij wilt delen. Het resultaat zal voor beiden een meerwaarde op moeten leveren. Tot het zover is zullen nog heel wat grenzen opgezocht worden. Enkele weken geleden schreef ik al over het juist krijgen van meer privacy als u bij een software leverancier meer voor uw abonnement zou betalen.

Last minute update:
Merkwaardig genoeg ontkent het bedrijf Nest vandaag dat het samen gaat werken met Achmea. Dit bedrijf zou de “slimme” thermostaat van Google gaan leveren. Mogelijk is het nieuws iets te snel naar buiten gekomen en hebben ze negatieve reacties daarop gekregen. Mogelijk waren ze ook met andere partijen in gesprek. Wie zal het zeggen.

­